VAN HET EEN, KOMT HET ANDER…

Toen wij in 2019 werden benaderd door Josefien van Kooten voor de productie van de documentaire HONDS waren we natuurlijk apetrots om aan deze mooie registratie van menselijke emoties in de opvoeding van honden mee te werken!

En we zijn nog steeds heel dankbaar wat deze documentaire ons aan positieve aandacht heeft gebracht. We mochten onszelf laten zien in de uitzending van OP1 bij NPO1, waarin Ron het gesprek aan ging met Martin Gaus over de opvoeding van honden. We namen deel aan het programma ‘Getekend voor je leven’ met Andre Hazes jr., en gaven onze medewerking aan het wetenschappelijk programma Anna’s Brains.

En een prachtig interview, dubbele pagina, verscheen in het Nederlands Dagblad waarin het onderwerp ‘opvoeding van honden’ aan het licht werd gesteld en vanuit meerdere visies werd beschreven waaronder onze manier van werken: Vanuit Ron’s eigen gedachtegoed ‘De Geborgenheidstheorie’.

Natuurlijk blijft het een interessant onderwerp van gesprek: Wat is nu de beste manier van je hond opvoeden? Wij vinden dat we niet moeten spreken over een beste manier. Er zijn verschillende methodes van opvoeden waaruit je kan kiezen, zoals je ook kunt kiezen uit diverse supermarkten om je boodschappen te doen. En de ene vindt je prettiger en fijner dan de ander. Je hebt een voorkeur.

Kijken naar de dagelijkse praktijk, dan hebben wij zo onze ervaringen en zien we dat het geven van consequente, geborgen sturing fijne rust geeft aan die viervoeters. Zoals in de opvoeding van kinderen; Die structuur, veiligheid en geborgenheid nodig hebben van hun opvoeders omdat ze dat op heel jonge leeftijd zichzelf niet kunnen geven.

Wat wij bijzonder vinden aan het geheel – en tevens ook heel logisch – dat deze discussie levend is en blijft. Niet alleen bij hondenbezitters, maar de discussie wordt gevoerd onder dierenartsen, binnen scholengemeenschappen onder leraren, docenten, leerlingen en studenten. En natuurlijk in trainingsland zelf. En dat is een mooie beweging.

Zeker in deze tijd waarin honden massaal zijn aangeschaft omdat mensen meer vrije tijd hebben in te delen, echter hondencursussen veelvuldig zijn stopgezet vanwege de beperkingen in het geven van (groeps-)trainingen.

Het heeft ervoor gezorgd dat wij wederom vanuit verassende hoeken zijn gevraagd om onze medewerking te verlenen aan de productie van twee korte documentaires door serieuze studenten die het onderwerp ‘Opvoeden van honden (al dan niet in tijd van lockdown)’ aan de kaak willen stellen. Zo maakt Tom Spijkers met zijn projectteam voor de opleiding Creative Business een documentaire over de opvoeding van honden. En hij heeft Ron gevraagd hieraan mee te werken. Tom: ‘We volgen Ron tijdens het gehele trainingsproces. We willen mensen laten zien dat een goede training cruciaal is en enorm kan helpen. Vooral het stukje hoe de mens beter kan handelen om de hond te kunnen controleren. Een hond heeft een leider nodig namelijk!’

Anne Linde en Hanna, vierdejaars studenten Journalistiek, maken een documentaire-serie speciaal voor kinderen van 9-12 jaar over het onderwerp ‘Lockdowndieren’. En de eerste aflevering zal gaan over honden. In de aflevering laten zij een aantal sprekers aan bod komen over de gevolgen voor huisdieren van de lockdownperiode. Zo ook Ron’s Total Dog Care.
‘Het gaat vooral over de invloed van de lockdown op honden, bijvoorbeeld dat mensen hun hond niet goed hebben kunnen trainen en nu met een ‘wilde’ hond zitten en hoe je dit kunt corrigeren.’

Nog een leuk detail om te vermelden: De gehele documentaire is gebaseerd op input en vragen van kinderen. Zo’n 75 kinderen hebben aan ons verteld wat ze wilden zien in de documentaire, en daar hebben wij een concept en interviewvragen van gemaakt.’

En wat is er beter dan beginnen met leren, daar waar de vragen ontstaan: Bij onze kinderen zelf. Die zelf de ervaringen hebben ondergaan en gevoeld welke invloed de lockdown op hun eigen functioneren heeft gehad. Het wegvallen van structuur (school) en veiligheid. Natuurlijk zijn er een hoop kinderen die zich niet meer geborgen voelen.

We kijken ontzettend uit naar de eindresultaten van deze twee documentaires!

En natuurlijk horen jullie van ons wanneer en waar deze documentaires te zien zijn!

Team RTDC
‘Sleutel tussen mens en hond’