Angsttherapie

Leven in angst

Leven in angst is op zijn zachts gezegd heel erg onprettig. De onrust, het willen vluchten, bevriezen, niet meer weten hoe te functioneren, vermijden, degradatie van jezelf. Zo kunnen we nog meer gevolgen beschrijven van het hebben van angst. Gedragingen en emoties die ontstaan door te handelen uit angst.

Impact

Reeds jaren helpen we mensen met angst door middel van het werken met honden. De leeftijden van mensen zijn zeer divers. Het waren kinderen met ervaring met bijtincidenten. Of kinderen en volwassenen die in de basis bang waren voor honden.

 

In veel situaties blijkt angst een algemene drijfveer te zijn in het handelen van mensen in de praktijk. Angst hebben voor de angst. En dat doet iets met de energie en lichaamstaal van de mens. En met het voelen en doen. Mensen met angststoornissen vinden daarom bij ons ook een fijne ingang om met hun angsten te leren omgaan.

Helaas maar waar kunnen wij onze honden niet onze mensentaal, normen en waarden aanleren, zoals wij mensen in de omgang met elkaar hebben afgesproken: het sociaal wenselijke gedrag. Honden zijn niet sociaal wenselijk. En als ze al gedrag vertonen dat daarop lijkt, dan zijn het vaak kunstjes die ze opvoeren zonder respect en ontzag. Met maar één doel voor ogen: overleven.

Opportuniteit is dan ook een basiscompetentie die honden hebben om te kúnnen overleven. Ongeacht leeftijd en/of ras.

Omgaan met de angst

Want op het voelen van angst, reageren honden heel zuiver. Honden voelen de gemoedstoestand van mensen met angst feilloos aan. De honden vormen daarom het hulpmiddel om mensen te laten leren omgaan met angst. Niet door te vermijden, bevriezen of vechten. Maar door te ondergaan. En in het moment te kijken wat de mens nodig heeft om zijn/haar angst anders te sturen. Leren er anders mee om te gaan. Door deze mensen de juiste handvaten te geven in het moment worden zij weerbaarder. Ze leren door middel van oefeningen met honden beter hun grenzen aan te geven. Dat geeft direct een gevoel van eigenwaarde. Successen boeken. Iedere keer weer een stapje verder. Tot een glimlach toe!

Het succesverhaal van Linne

“Apetrots op mijn grote kleine meid, apetrots op RTDC!”

Wat was ik afgelopen week trots op mijn kleindochter Linne van 10 jaar! Helemaal blij ging ze met mij voor de eerste keer mee naar de cursus Behendigheid bij RTDC. Ze had er super veel zin in! Ze heeft de hele les geglunderd en ik heb als oma genoten van haar plezier met haar leenhondje Sammy. Ook ben ik dankbaar dat Linne na een hele negatieve ervaring met honden (een flink bijtincident) door de grandioze begeleiding van Ron en zijn team het plezier met honden heeft terug gekregen. Vanuit mijn hart, dank jullie wel voor wat jullie dit kind hebben terug gegeven!

Mijn kleindochter Linne heeft voor jullie een bedank brief geschreven. Deze wil ik jullie met liefde en plezier overhandigen.

Lieve Ron en Sharon,

Ik wil jullie heel erg bedanken dat jullie me zo geholpen hebben met het weer vertrouwen krijgen in honden. In het begin vond ik het best wel heel spannend, maar jullie hebben me zo goed geholpen dat ik nu niet meer bang ben voor honden. Want ik kan ze al een beetje “lezen”. Dat heb ik geleerd in Brave Hond 1 en Brave Hond 2. En afgelopen donderdag heb ik voor het eerst mee gedaan met de cursus Behendigheid met leenhondje Sammy. Ik vond dit zó leuk, en ik heb zoveel plezier gehad, dus ook heel erg bedankt voor de leuke les! En ik ga proberen elke week met oma naar de behendigheidsles te komen.

Een van de eerste lessen van Brave Hond 2 vond ik zo spannend, dat ik er bijna van moest huilen. Ik ben naar Sharon gegaan en zij heeft mij heel fijn geholpen. Toen vond ik het minder spannend en heb ik heel fijn de rest van de les met Lara gewerkt. Na afloop ben ik met mijn leenhondje Lara in de grote hondenren gaan zitten. Ik ging toen voor de allereerste keer de ren in en vond dat heel spannend. Maar de medewerkers waren heel lief en hebben me geleerd  dat de honden mij niet zonder toestemming mogen aanraken. Daarna ben ik elke week even de ren in geweest en nu vind ik het super leuk om met de honden in de ren een balletje te gooien!!! Mijn lievelingshonden in de ren zijn Sita, Laika en Nero.

Ik heb de cursussen Brave Hond 1 en Brave Hond 2 van mijn oma gekregen voor mijn verjaardag. Ik ben bijna een jaar geleden door een buurhond zomaar aangevallen en die heeft me flink in mijn gezicht gebeten. Ik moest naar het ziekenhuis en de plastisch chirurg heeft mijn mond en lip moeten hechten. Eerst was ik helemaal niet bang van honden, maar daarna wel. Oma vertelde me dat Ron kinderen heel goed kan helpen die bang zijn geworden voor honden. En daarom heeft ze me meegenomen naar RTDC. En dat was een supergoed idee!

Op de cursussen moesten we een doel vertellen. Mijn doel was honden te leren “lezen” (KORPS noem je dat), en ik wilde dat goed leren want dan kan ik ingrijpen voordat er iets gebeurd wat niet goed is. Voor een groot deel is dat al gelukt! Ik ben niet meer bang voor honden, alleen voor Husky’s let ik nog iets beter op, want het was een Husky die me had aangevallen.

Ron en Sharon, dankjewel dat jullie me zo goed en fijn geholpen hebben! Ik ga hier nog heel vaak komen met Behendigheid! En ik hoop dat ik ook vaak in de ren mag want dat vind ik ook superleuk!

Groetjes Linne

Het succesverhaal van Lena

“Wat een zelfvertrouwen straalde ze uit!”

Dag Team RTDC,

Ik wil jullie vanuit de grond van mijn hart bedanken voor wat jullie hebben betekend voor onze dochter Lena.

Een kleine twee jaar geleden is Lena gebeten door het hondje van de buren en sindsdien was ze bang van honden. In het begin dachten we er verstandig aan te doen om het even af te wachten en hoopten we dat het wel zou bijtrekken. Niets was minder waar. Lena werd juist steeds banger en niet alleen van honden maar op een gegeven moment was ze bang van ieder dier dat een onverwachte beweging maakte (zelfs ons eigen konijn).

Iemand in mijn omgeving heeft zijn hond bij jullie in training en tipte mij om eens met Lena bij Ron langs te gaan. Dat was best spannend voor Lena maar schoorvoetend liepen we op een middag het terrein op en werden we verwelkomd door Ron. Vanaf dat moment hebben Ron en Sharon zich op zo’n fantastische manier ingezet en Lena onder hun hoede genomen dat ik daar diep respect en waardering voor heb. Het gebeurt tegenwoordig niet vaak dat mensen anderen helpen vanuit een intrinsieke motivatie. De goede samenwerking tussen Ron en Sharon heeft er toe geleid dat Lena na nog geen 10 bezoekjes aan RTDC, met als hoogtepunt het logeren van een RTDC-hondje, als een koningin door de grote ren liep met een heleboel loslopende honden. Wat een zelfvertrouwen straalde ze uit!

Het is prachtig om te zien dat de kernwaarden welke op de website vermeld staan geen loze woorden zijn maar waarden welke jullie iedere dag zicht- en voelbaar maken, uitdragen en waarmaken!

Met dankbare groet en tot wederdienst bereid,

Arno Maas

Angsttherapie verhaal
Ron’s Total Dog Care - ‘Sleutel tussen mens en hond’

onderdeel van Ron's Total Dog Care

Wil je meer weten wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van dagbesteding? Kijk dan ook eens op ronscare.nl. Onze nevenorganisatie voor iedereen die wil worden wie hij/zij wil zijn. Met acceptatie van allees wie en wat je maakt: Jouw kwaliteiten, valkuilen, jouw persoonlijke karaktereigenschappen. Gewoon ‘Zijn’. Met jezelf.